Vrienden van het Gooi bezoeken Landgoed Larenberg

Op zondag 7 oktover 2012 om precies 14.00 uur vertrekken 28 enthousiaste deelnemers o.l.v. twee natuurgidsen bij restaurant De Tafelberg te Blaricum voor een leuke wandelexcursie van de Vrienden van het Gooi. Het is prachtig weer en erg druk.

Eerst even naar de schaapskooi. Daar grazen Drentse heideschapen, het enige ras waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes hoorns dragen. Even verderop op de Blaricummerheide komen wij bij de enige groeiplek van Kraaiheide in het Gooi. Het valt al direct op door de fris groene kleur. Eigenlijk is het geen echte heide, want in het najaar draagt het zwarte bessen.

We steken de Boissevainweg over en gaan de Leemzeulder op. Bij het toegangshek van Larenberg worden we vriendelijk ontvangen door de bewoonster, mevrouw Vicky van Asch van Wijck. Zij geeft ons uitleg over de historie van dit particuliere landgoed dat dateert uit 1834. Het landgoed is aangelegd door J.D.Zocher jr. in opdracht van Cornelis Backer. Ik hoor het gekekker van een Havik. Die blijkt hier gebroed te hebben. We komen bij een prachtige Mammoet-boom (Sequoiadendron giganteum) niet te verwarren met de Sequoia, want dat is de Redwood.

Bij de Paviljoenweg verlaten wij het prachtige landgoed weer en lopen nog een stukje langs een engrestant. Van hieruit is het huis Larenberg mooi te zien via de wettelijk beschermde zichtas. Hier nemen wij afscheid van Vicky van Asch van Wijck en wandelen wij terug naar de Leemzeulder. Daar zien we twee fraaie Chinese Watercypressen (Metasequoia glyptostroboides). Van deze boom dacht men dat hij uitgestorven was tot een Chinese bosbeambte hem herontdekte in 1941.
Mijn collega Randolph Pelsink en ik begeleiden de groep via de Noorderheide terug naar het startpunt. We vangen nog even een glimp van een Buizerd op. Het was weer een heerlijke wandeling met leuke mensen en speciale dank aan Vicky van Asch van Wijck.

Tekst door: Natuurwacht Edwin P. Klomp, Vrienden van het Gooi.