Over Landgoed Larenberg

Landgoed Larenberg is een uniek landgoed van ruim 24 hectare binnen de gemeente Laren. Ook is Larenberg een rijksbeschermde ‘complex historische buitenplaats’: alle onderdelen, gebouwen, objecten en groen, zijn met elkaar verbonden en vormen samen een onlosmakelijk geheel.

In 1833 kocht jonkheer mr. Cornelis Backer meerdere percelen van de Laarder- eng om deze tot één geheel te maken. Op het hoogste punt bouwde hij een landhuis, Larenberg. Huis, tuin, park en bijgebouwen werden ontworpen als een harmonieus geheel. Zo ontstond een nauwkeurig uitgedachte eenheid van uitzichten, vergezichten, kronkelende paden en gebouwen die perfect in het landschap pasten. Een zorgvuldig gecreëerd arcadisch landschap.

Anno nu is Larenberg een van de groene longen van het Gooi. Met parkbos, weide en akkers, tuinen, het verschil tussen hoog en laag en de crème geschilderde, gedistingeerde gebouwen begeleidt Larenberg de bezoekers en bewoners van Laren vanaf de A1 naar het hart van het dorp. Larenberg heeft meer kwaliteiten. Het grootste deel van het landgoed opengesteld voor bezoekers. Er is een koetshuis uit de tachtiger jaren van de 19de eeuw, er staan historische kassen en er is een beschermde zichtas vanaf het terras van het huis richting het dorp. Deze zichtas was lang voor de monumentenwet al beschermd door middel van een servituut.