Landgoed Larenberg doet mee aan de Open Monumentendag op zaterdag 8 september 2012

11.30 uur – Rondleiding – Start bij entreehek landgoed einde Paviljoensweg

Dit jaar doet Landgoed Larenberg mee aan de Open Monumentendag op zaterdag 8 september 2012. Het thema van dit jaar is ‘Groen van Toen. Het bestuur van de Stichting Vrienden Larenberg zal aanwezig zijn en u als vriend of bezoeker ontvangen en vertellen over Larenberg.

Ook Landgoed Larenberg doet dit jaar mee aan de Open Monumentendag met als the-ma ‘Groen van Toen’. Op zaterdag 8 september om 11.30 is de start van de wandeling die begint aan het einde van de Paviljoensweg, bij het entreehek van het landgoed. Tijdens de wandeling maakt u onder meer kennis met de oorspronkelijke plaats van het paviljoen, de zichtassen naar/vanaf de plek van het hoofdgebouw en de verschillende bijzondere bomen die het landgoed rijk is. Deelname aan de wandeling is gratis. Neem ook uw vrienden en bekenden mee en laat hen kennis maken met Landgoed Larenberg.

DOWNLOAD hier het programmaboekje van de Open Monumentendag Laren NH.
DOWNLOAD hier de informatiefolder over Landgoed Larenberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GROEN VAN TOEN

Ooit een historische druivenkas bezocht of een bomenboeket gezien? Herkent u de bomen in de laan, of de kruiden in de tuin? Op Open Monumentendag kunt u dit jaar ontdekken hoe natuur in ons land door de eeuwen heen is ontworpen, beheerd, gebruikt en gekoesterd. Met het thema Groen van Toen gaan we naar buiten, begeven we ons tussen cultuur en natuur en ervaren de groene monumenten

Natuurlijk weten we dat tuinen, parken en begraafplaatsen zijn ontworpen en aangelegd, maar in Nederland is vrijwel alle natuur bewerkt; van duinenrijen en zandverstuivingen tot polders en rivierenlandschap. Nederland is ontbost, ontveend, beploegd en bezaaid, bebouwd of juist weer herbebost. Zorgvuldig ontworpen en aangelegd om het beter te kunnen gebruiken, om bewoners tegen de elementen te beschermen of alleen maar om het mooier te maken. Ons landschap is een cultuurlandschap en een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.

Daarom gaan we dit jaar met Open Monumentendag niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten: de paden op, de lanen in! U kunt dit jaar al dat mooi ontworpen groen bezoeken. Niet alleen groene monumenten als buitenplaatsen, landgoederen, parken en plantsoenen kunnen bezocht worden, maar ook een prieeltje, een kruidentuin, een boerenerf of een van de vele verdedigingswerken.

Aanleiding om dit jaar voor Groen van Toen te kiezen, is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Tijdens Open Monumentendag zal, naast alle aandacht voor de groene monumenten, ook de relatie tussen groen en de gebouwde monumenten centraal staan. Welke rol speelde (en speelt nog steeds!) een park, een tuin, een plantsoen of een begraafplaats in relatie tot het gebouwde monument? Een thema waarmee we zowel het Toen als het Groen centraal stellen.

Bron: Open Monumentendag